Een CV ketel bijvullen, wanneer doe je dat? Het bijvullen en het controleren van de waterdruk van de CV ketel is waarschijnlijk iets wat niet in je ritme zit. Zonder dat je op de waterdruk meter van je CV ketel hebt gekeken, kun je al wel merken dat je waarschijnlijk het water van je CV ketel moet bijvullen. In dit soort gevallen kan het zo zijn dat de druk in de cv ketel te laag of te hoog is. Zo worden bijvoorbeeld de radiatoren niet meer warm of het water uit de kraan schommelt in de temperatuur.
Waterdruk controleren
De waterdruk van je CV ketel kun je controleren bij je CV ketel. Als je weet wat de waterdruk van je CV ketel is, dan kun je ook bepalen of je de CV ketel moet bijvullen. In de buurt van de CV ketel zit een drukmeter waar je precies op kunt zien of de druk te hoog of te laag is. De waterdruk meter van je CV ketel is een rond klokje, dit is de manometer. De zwarte wijzer geeft de actuele waterdruk weer. De normale waterdruk van je CV ketel zit tussen de 1,5 en 2,0 bar.
Drukmeter CV ketel kapot
Is je drukmeter van je CV ketel kapot? Dan kun je niet meer aflezen wat de waterdruk van je CV ketel is en weet je dus ook niet of je je CV ketel moet bijvullen. Een drukmeter is niet erg prijzig en kunnen gemakkelijk vervangen worden. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.

Wanneer water bijvullen CV ketel?
Als de waterdruk van je CV ketel onder de 1,5 bar zit moet je de CV ketel vullen met water tot de waterdruk weer tussen de 1,5 en 2,0 bar zit. Ook na het ontluchten van je CV installatie moet je de CV ketel waarschijnlijk bijvullen.
Hoe vaak CV ketel bijvullen?
Hoe vaak je de CV ketel moet bijvullen, hangt af van de waterdruk die op de drukmeter staat. Het is normaal dat je één á twee keer per jaar de CV ketel moet bijvullen met water. Wij raden aan om elke drie maanden de CV ketel te controleren op de juiste waterdruk. Het is dus verstandig om dit zelf ook te doen, naast dat de installateur dit controleert tijdens de onderhoudsbeurt.
Waarom CV ketel bijvullen
De waterdruk in de CV ketel is nodig om het water te laten circuleren. Als de waterdruk te laag is, dan kan de CV ketel minder goed zijn werk doen. De CV ketel kan dan het warme water niet meer laten circuleren naar bijvoorbeeld de radiatoren . Naast dat het vervelend is voor jezelf, heeft het ook gevolgen voor de levensduur van je CV ketel. Het is dus van belang om de waterdruk te controleren en de CV ketel op tijd bij te vullen.
Gevolgen lage waterdruk CV ketel
Bij een te lage waterdruk kan de pomp van je CV ketel kapot gaan. Bij de nieuwe ketels gebeurd dit gelukkig niet meer zo snel. Deze CV ketels schakelen zichzelf uit en geven een foutmelding bij een te lage waterdruk. In dit geval kun je de CV ketel alsnog bijvullen.
CV ketel vaak bijvullen
Wanneer je de CV ketel vaker moet bijvullen, is er waarschijnlijk sprake van een lekkage. Dit hoeft niet eens een hele grote lekkage te zijn. Het drukverlies kan bijvoorbeeld al ontstaan door een niet goed aangedraaide koppeling of een lekkage in de CV ketel. Ook kan het expansievat lek zijn (rode vat), dan loopt het vat vol met water en neemt de waterdruk af.
Als het aantal bar tijdens het bijvullen niet stijgt of je moet de CV ketel vaak bijvullen, dan zit er dus waarschijnlijk een lekkage. Onze installateurs kunnen dit voor je vaststellen.
Hoelang duurt CV ketel bijvullen
Hoe lang je bezig bent met het bijvullen van je CV ketel hangt natuurlijk af van hoe vaak je dit al hebt gedaan, maar zal ongeveer vijf minuten in beslag nemen. Tussen de stappen zit soms een half uur wanneer je even niks kunt doen.

Hoe vul je een CV ketel met water?
De CV ketel bijvullen, het is een makkelijke klus wat je zelf prima kunt doen, maar dan moet je wel weten hoe je dit moet doen. Wij leggen hieronder in negen simpele stappen uit hoe je de CV ketel moet bijvullen.
Voor het bijvullen van de CV ketel heb je de volgende materialen nodig:
– Een emmer
– Een doek (handdoek, theedoek o.i.d.)
– De vulslang
Stekker uit het stopcontact
Trek de stekker van je CV ketel uit het stopcontact. Als je dit gedaan hebt, moet je een half uur wachten tot je verder kunt naar de volgende stap.
Aansluiten van de vulslang
Sluit de vulslang aan op de waterkraan. De waterkraan zit meestal in de buurt van je CV ketel.
Ontluchten van de vulslang
Ontlucht de vulslang door de kraan aan te zetten tot het water in de emmer loopt. Pak de slang en houdt deze omhoog. Nu kun je de waterkraan weer dicht draaien.
Sluit de vulslang aan
Je kunt nu de vulslang aansluiten op de vulkraan. De vulkraan zit onder je CV ketel.
Water in de CV ketel
Draai de waterkraan en de vulkraan open. Het water loopt nu in je CV ketel. Je bent nu de CV ketel daadwerkelijk aan het vullen. Houdt de drukmeter goed in de gaten! Als de drukmeter 2.0 bar aangeeft, kun je verder naar de volgende stap.
Kranen sluiten
Bij 2.0 bar kun je de waterkraan en de vulkraan weer dicht draaien. Vang het restant water wat nog in de vulslang zit op in de emmer.
CV ketel weer aanzetten
Nu je de bovenstaande stappen allemaal hebt uitgevoerd, kun je de CV ketel weer aanzetten. Ook nu moet je eerst weer een half uur wachten voordat je verder kunt naar de volgende stap.
Ontluchten installatie
Bij het ontluchten van de installatie ga je langs alle radiatoren om deze te ontluchten.
Controle
Controleer na een half uur de waterdruk op drukmeter. Deze moet tussen de 1.5 en 2.0 bar zitten.
CV ketel leeg
Als je CV ketel (bijna) leeg is, blijven de radiatoren koud en komt er helemaal geen warm water meer uit de kraan. De CV ketel moet dan bijgevuld worden.
CV ketel bijvullen na ontluchten CV installatie
Als je de CV installatie hebt ontucht, moet je daarna de waterdruk controleren. Zit de waterdruk tussen de normaalwaarden? Dan hoef je verder niks te doen. Als de waterdruk onder de 1.5 zit, moet je de CV ketel bijvullen. Na het bijvullen moet je de hele installatie weer ontluchten.
CV ketel bijvullen lukt niet
Lukt het toch niet op de CV ketel bij te vullen? Neem dan gerust contact met ons op!