Logo CV in een dag

Impact van hard water op vloerverwarming

Water is een essentieel element in vele huishoudelijke systemen, en vloerverwarming is daarop geen uitzondering. De kwaliteit van het water dat door je vloerverwarming stroomt, heeft direct invloed op de prestaties en levensduur van het systeem. In dit artikel duiken we dieper in de impact van hard water op je vloerverwarming en bieden we inzicht in hoe de waterkwaliteit jouw verwarming kan beïnvloeden.

Condensafvoer cv ketel verstopt

Wat is hard water?

Definitie en oorsprong

Hard water is water dat een hoge concentratie aan opgeloste mineralen bevat, voornamelijk calcium en magnesium. Dit type water ontstaat wanneer regenwater door kalksteen en krijtgrond stroomt en daarbij calcium- en magnesiumdeeltjes opneemt.

Hoe herken je hard water?

Mogelijk heb je hard water als je kalkaanslag ziet op je kranen, douchekoppen of in je waterkoker. Ook kan het zijn dat zeep en shampoo moeilijker schuimen of dat wasgoed ruw aanvoelt na het wassen.

Oorzaken van een te lage druk in de cv ketel

De effecten van hard water op je vloerverwarming

Kalkaanslag en ophoping

Zoals eerder genoemd, heeft hard water de neiging om kalkaanslag achter te laten. In het geval van vloerverwarming kan dit betekenen dat de leidingen en warmte-elementen verstopt raken met kalk. Deze verstoppingen belemmeren de vrije stroming van water, wat leidt tot verminderde efficiëntie en koude plekken op de vloer.

Corrosie en slijtage

Hard water kan ook leiden tot versnelde corrosie van de metalen onderdelen in je vloerverwarmingssysteem. De mineralen in hard water reageren met metalen, waardoor ze langzaam worden afgebroken en de levensduur van het systeem wordt verkort.

Hogere energiekosten

Een systeem dat belemmerd wordt door kalkaanslag moet harder werken om hetzelfde niveau van warmte te produceren. Dit betekent dat je verwarming meer energie zal verbruiken, wat resulteert in hogere energierekeningen.

Lage druk cv ketel oplossen

Hoe kun je de negatieve effecten van hard water tegengaan?

Waterontharders

Een van de meest effectieve manieren om de effecten van hard water te bestrijden is door het installeren van een waterontharder. Dit apparaat verwijdert de overtollige mineralen uit het water voordat het je vloerverwarmingssysteem binnenkomt.

Regelmatig doorspoelen

Zoals eerder besproken, kan het doorspoelen van je vloerverwarmingssysteem helpen bij het verwijderen van kalkaanslag en sediment. Het is vooral belangrijk in gebieden met hard water om dit regelmatig te doen.

Gebruik van speciale reinigingsmiddelen

Er zijn speciale reinigingsmiddelen beschikbaar die ontworpen zijn om kalkaanslag uit verwarmingssystemen te verwijderen. Raadpleeg altijd een professional voordat je besluit dergelijke middelen te gebruiken.

vloerverwarming

Laat CV in een dag je helpen bij het aanpakken van hard water problemen

De negatieve effecten van hard water op je vloerverwarming zijn duidelijk, maar er zijn oplossingen beschikbaar. CV in een dag is uitgerust met de kennis en tools om je te helpen bij het aanpakken van deze problemen en het optimaliseren van je systeem. Of je nu een volledige spoeling nodig hebt of advies wilt over waterontharders, ons team staat voor je klaar. Investeer in de gezondheid van je vloerverwarmingssysteem en neem vandaag nog contact met ons op.

Niet opgelost?

Probleem niet opgelost?

Dat is vervelend. Neem zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice, zodat we samen kunnen kijken naar een geschikte oplossing voor jouw probleem.

Vrijblijvend een offerte aanvragen