Logo CV in een dag

Radiator wordt niet warm

Als uw radiator niet warm wordt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Wij vertellen je hier meer over en hoe je het zelf kunt oplossen.

De ‘R’ zit alweer een tijdje in de maand, de nazomer van september is afgelopen… Kortom, de koude periode is weer begonnen! Het heeft ook wel weer wat; stamppot op tafel, en vervolgens lekker de kachel aan met een kop thee op de bank. Maar vervolgens worden je radiatoren in huis niet (helemaal) warm, dat is natuurlijk erg vervelend! In de meeste gevallen kun je dit zelf oplossen. 

De radiator wordt niet warm terwijl de thermostaat op standje barbeque staat. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar juist ook verschillende gevolgen. Zo kan het zijn dat de radiator aan een specifieke kant niet warm wordt, of dat bepaalde ruimtes of zelfs een hele verdieping niet ‘aan’ slaat. En ieder specifiek probleem met de radiator kan ook een specifiek gevolg hebben.

Wij beschrijven hieronder de meest voorkomende problemen als jouw radiator niet warm wordt. Met uiteraard ook de bijbehorende oplossing. Kom je er na het lezen van dit artikel nog niet uit? Neem dan snel contact met ons op.

1 Radiator wordt onderin niet warm

Is de radiator net nieuw aangesloten en wordt deze onderin niet warm? Dan komt dat waarschijnlijk doordat de aanvoer en de afvoer zijn omgedraaid. Dit betekent dat de aanvoer op de afvoer is aangesloten en visa versa. De meeste radiatoren hebben een zij-aansluiting, eentje aan de bovenkant en eentje aan de onderkant. Meestal schuin tegenover elkaar. De aanvoer van het water hoort altijd aan de bovenkant te zitten, en de afvoer aan de onderkant (want; zwaartekracht). Sommige hebben toch alleen onderaansluiting, neem dan even contact op met je leverancier of bel ons op!

Als je de radiatoren al een tijdje hebt en deze wordt onderin opeens niet meer warm, dan komt dat waarschijnlijk doordat er lucht in de radiator zit. De radiator moet dan ontlucht worden.

2 Radiator wordt aan één zijkant niet warm.

Als de radiator aan één zijkant niet warm wordt, komt dat waarschijnlijk ook doordat de aanvoer en de afvoer zijn omgedraaid.

In sommige gevallen is dit niet de oorzaak van het probleem. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat er vuil in de radiator zit. Als dit het geval is, moet de radiator schoon gemaakt worden. Dit doe je door de radiator van de muur te demonteren en door te spoelen met bijvoorbeeld een tuinslang.

Wat gebeurd er tijdens een eenmalige onderhoudsbeurt?

Inventarisatie
De monteur zal u vragen of u vragen en/of opmerkingen heeft over het toestel

Inspectie
De monteur controleert de CV ketel, gasaansluiting, opstellingsruimte en de
rookgasafvoer

Bevindingen
De monteur bespreekt zijn bevindingen met u. Bij afwijkende werkzaamheden vermeldt de monteur welke onderdelen vervangen moeten worden en wat de kosten hiervan zullen zijn

Onderhoud
Uitvoeren van het onderhoud aan de CV ketel. De monteur zal de CV ketel reinigen en de eventuele kapotte onderdelen vervangen

Toetsing
De monteur test de installatie en voert waar nodig metingen uit.

Advisering
De monteur vertelt welke werkzaamheden hij heeft uitgevoerd en geeft u advies.

3 De gehele radiator wordt niet warm

Aan een radiator die niet warm wordt, heb je natuurlijk niks. Het kan zijn dat er lucht in de leidingen zit, dan moet je de radiator ontluchten. Als het ontluchten niet werkt, is de radiator waarschijnlijk niet goed aangesloten. Neem in dit geval even contact met ons op, wij kunnen je verder helpen!

4 De radiatoren op de bovenverdieping worden niet warm

Als de radiatoren op de bovenverdieping niet warm worden, maar beneden wel, dan moet je waarschijnlijk de radiatoren ontluchten. Als dit niet werkt, is het verstandig om de waterdruk van je CV ketel te controleren. Als de waterdruk te laag is, moet je de CV ketel bijvullen.

5 Niet alle ruimtes in mijn huis worden goed verwarmd

In de thermostaat stel je de gewenste temperatuur in. Het kan alleen zijn dat niet alle ruimtes even goed verwarmt worden. Om dit probleem te verhelpen moet de warmteverdeling opnieuw worden ingesteld. Dit kun je waterzijdig instellen. Dit doe je door de instelbare radiatorkraan te verstellen, dus niet via de radiatorknop maar de stelschroef in het binnenwerk. Het kan ook zijn dat de installateur de cv ketel niet goed heeft afgesteld.

6 De CV installatie slaat niet aan

Als de temperatuur in je huis hoog genoeg is, zal de ketel niet aanslaan. De radiatoren zullen dan ook niet warm worden. Controleer eventueel waar je de thermostaat op hebt ingesteld en wat de temperatuur is in je huis.

Het afstellen van je radiatoren en de cv ketel kan een lastige en ingewikkelde klus zijn. Bovendien loop je zelf het risico meer kapot te maken dan te repareren. Kom je er niet uit? Bel dan snel met onze adviseurs. Wij helpen je graag vrijblijvend verder.

Bekijk onze cv ketels

Uw nieuwe cv ketel in 3 simpele stappen

1. Advies

Onze deskundige adviseurs helpen je met de keuze voor de beste cv ketel!

2. Offerte

Wij sturen je een eenmalige en voordelige offerte!

3. Installatie

Onze installateur komt zo snel mogelijk bij je langs en verzorgt de volledige installatie!

Meest gestelde vragen

CV-ketels kunnen verschillende geluiden maken. Zo kan een CV-ketel onder andere fluiten, schuren & brommen. Hieronder leggen we de meest voorkomende redenen van deze geluiden graag aan je uit.

Brommen
Een brommende CV-ketel duidt vaak op een defecte pakking. Door een kapotte pakking verandert de druk binnen een CV-ketel, waardoor er een brommend geluid ontstaat. Gelukkig is een defecte pakking niet gevaarlijk, maar je doet er goed aan om de CV-ketel na te laten kijken door een professional. In de meeste gevallen kunnen wij een pakking vervangen.

Fluiten
Bij een fluitende CV-ketel zie je vaak dat de warmtewisselaar verstopt zit. De warmte kan hierdoor niet meer weg, waardoor het water in de CV-ketel begint te koken. Dit is de reden voor een piepende CV-ketel. 

Schuren
Last van een schurende CV-ketel? Door de warmte kunnen de materialen binnen de ketel krimpen of juist uitzetten. Hierdoor kan de ketel niet meer soepel zijn werk doen, waardoor er een schurend geluid ontstaat.

Wanneer het water in je huis niet warm wordt heeft dit vaak te maken met de gasdruk binnen de CV-ketel. Soms is het mogelijk om dit zelf op te lossen, maar in de meeste gevallen is hier een expert voor nodig.

Een CV-ketel kan ook gaan stinken. Soms is dit een branderige lucht, maar er kan ook een rotte eieren lucht uit de CV-ketel komen. Een stinkende CV-ketel kan ontzettend veel oorzaken hebben. Daarom raden wij altijd aan om bij een stinkende ketel contact op te nemen met onze experts.

Een CV-ketel kan ik de loop van tijd zijn waterdruk verliezen. Wanneer deze waterdruk onder de 1,0 bar komt, zal de CV-ketel in storing gaan. Vaak kun je dit probleem oplossen door de CV-ketel bij te vullen. Dit kun je zelf doen, maar ook onze experts kunnen je hierbij helpen.

Het kan iedereen overkomen: een CV-ketel die een storing geeft. Er zijn ontzettend veel storingen en elk merk heeft zijn eigen foutcodes. Hierdoor is het voor de consument vaak lastig om zelf een storing te verhelpen. Tóch kun je altijd even een kijkje nemen in de meegeleverde handleiding van de CV-ketel. Hierin staan vaak de foutcodes beschreven. Kun je de storing zelf niet verhelpen? Dan staan wij altijd klaar om je te helpen!

Wanneer je radiatoren niet warm worden heeft dit vaak te maken met de gasdruk binnen de CV-ketel. Soms is het mogelijk om dit zelf op te lossen, maar in de meeste gevallen is hier een expert voor nodig.

  • benodigd vermogen appartement:     11-23 kW 
  • benodigd vermogen tussenwoning:   16-28 kW 
  • benodigd vermogen hoekwoning:       16-30 kW 
  • benodigd vermogen vrijstaand huis:      >30 kW 

 

Rekenhulp
Lengte van het huis x breedte van het huis x hoogte van het huis x 65 Watt = ongeveer het vermogen van de cv – ketel wat u nodig heeft.  
 

1000 watt = 1 kilowatt (kW) 

 
Bijvoorbeeld:  
5 x 10 x 8 x 65 = 26.000 watt = 26 kW 

Hoe kan ik mijn CV-ketel laten repareren?

Er kan ontzettend veel misgaan bij een CV-ketel. Zo kan een ketel een storing bevatten of last krijgen van technische mankementen door een versleten onderdeel. Vaak is het lastig om het probleem zelf te verhelpen, waardoor je als eigenaar vaak geen kant meer op kunt. Hierboven hebben we antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Wanneer je een afspraak wilt maken is dit gemakkelijk en snel.

Je CV-ketel heeft een defect en dat is vervelend. Vaak is het lastig om dit probleem zelf op te lossen. Daarom bieden wij ook reparaties aan. Hierboven lees je meer informatie over deze dienstverlening.

Vrijblijvend een offerte aanvragen