Logo CV in een dag

Vloerverwarming

Vloerverwarming is ontzettend populair in de Nederlandse huishoudens. Dat is ook niet gek, want vloerverwarming brengt de nodige voordelen met zich mee. Zo kun je thuis niet alleen genieten van extra comfort, maar door gebruik te maken van vloerverwarming kun je ook nog eens geld besparen. Tegenwoordig kun je ook bij ons terecht voor het laten leggen van vloerverwarming. Bij ons geniet je van de laagste prijzen en de beste service.

Wat is vloerverwarming?

Bij vloerverwarming wordt er een verwarming geplaatst onder de vloer. Vloerverwarming is daardoor niet zichtbaar en dus hoef je qua interieur geen opofferingen te maken. Door gebruik te maken van vloerverwarming kun je ook in de winter gewoon met je sokken door het huis lopen. Daarnaast zorgt vloerverwarming voor een extra stukje warmte in huis. Vloerverwarming maakt gebruik van warmtestralingen, waardoor de gehele vloer op een gelijkmatige wijze wordt verwarmd. Hierdoor zijn er geen tot weinig temperatuurverschillen merkbaar. Je kunt de vloerverwarming eenvoudig besturen met een thermostaat, aangezien de thermostaat de aansturing regelt van het centrale verwarmingssysteem.

 

Er zijn over het algemeen twee verschillende soorten vloerverwarmingssystemen, namelijk droogbouw en natbouw. Hieronder leggen wij het verschil tussen beide systemen graag aan je uit.

vloerverwarming

Natbouw vloerverwarming

Bij natbouw vloerverwarming wordt er een natte laag over de verwarmingsbuizen heen gegoten. Hier kunnen verschillende materialen voor worden gebruikt, maar in de meeste gevallen zijn cement of gips de beste opties. Deze natte laag zorgt niet alleen voor extra stevigheid, maar deze natte laag zorgt er ook voor dat de warmte langer vastgehouden kan worden. Een natbouw vloerverwarming is daardoor een veel gekozen systeem. Vooral op het gebied van duurzaamheid is natbouw vloerverwarming een erg interessante optie. Een natbouw vloerverwarming wordt minder vaak gekozen in woningen met een bestaande vloer.

Droogbouw vloerverwarming

Ook droogbouw vloerverwarming is een veelgebruikt systeem. In de meeste gevallen wordt er voor droogbouw gekozen, omdat dit systeem op de meeste locaties gemakkelijker aan te leggen is. Door gebruik te maken van droogbouw vloerverwarming is het in de meeste gevallen niet nodig om de boel te gaan verbouwen. Deze variant wordt dus ook vaak gekozen door mensen die al een vloer hebben liggen. Bij CV in een dag maken we in de meeste gevallen gebruik van een noppenplaatsysteem. Door gebruik te maken van dit materiaal kan de vloerverwarming op een snelle en effectieve wijze gelegd worden. Daarnaast zorgt dit materiaal voor een goede warmteafgifte.

Voor- en nadelen van natbouw vloerverwarming

+ Stevigheid
+ Duurzaamheid
+ Kan warmte langer vasthouden

– Prijziger
– Langere opwarmtijd
– Langere droogtijd

 

Voor- en nadelen van droogbouw vloerverwarming

+ Goedkoper
+ Wordt sneller warm
+ Gemakkelijk aan te leggen
+ Relatief snel klaar

– Minder stevig dan natbouw
– Warmte wordt minder lang vastgehouden

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Er zijn genoeg voordelen te benoemen om gebruik te maken van vloerverwarming. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je tijdens koudere periodes ook gewoon op sokken door het huis kan lopen, maar dat is lang niet het enige voordeel dat vloerverwarming met zich meebrengt.

Vloerverwarming is onzichtbaar, waardoor je meer ruimte over kunt houden voor andere spullen in je huis. Denk hierbij aan een bank, kastjes en andere meubels. Daarnaast zijn vloerverwarmingen onderhoudsarm.

Ook is vloerverwarming een stuk zuiniger dan de traditionele verwarmingssystemen. Een vloerverwarming kan een ruimte namelijk effectief verwarmen op een veel lagere temperatuur dan bijvoorbeeld een radiator. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt om de woning te verwarmen, waardoor je kunt genieten van een lagere energierekening.

vloerverwarming

Veel gestelde vragen over vloerverwarming

Vloerverwarming is een systeem van stralingsverwarming dat jouw huis verwarmt vanaf de grond. Het is een efficiënte en zuinige manier om het huis te verwarmen, en kan worden gebruikt in combinatie met andere vormen van verwarming, zoals centrale verwarming.

Vloerverwarming werkt door warm water te laten circuleren door een systeem van buizen die onder de vloer zijn gelegd. De warmte van het water wordt vervolgens naar boven gestraald, waardoor de kamer wordt verwarmd. Het voordeel hiervan is dat de warmte wordt gelijkmatig verdeeld, wat betekent dat er geen koude plekken zijn.

Vloerverwarming heeft ontzettend veel voordelen en daarom is het tegenwoordig ook een ontzettend populaire keuze onder de huishoudens in Nederland. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Het is zeer efficiënt, want de warmte wordt gelijkmatig verdeeld en er zijn geen koude plekken.
  • Het is zuinig in gebruik, omdat het minder energie verbruikt dan andere vormen van verwarming.
  • Het kan waarde aan jouw huis toevoegen, omdat het als een luxeartikel wordt beschouwd.
  • Het is comfortabel om op te lopen, omdat de vloer warm is.

De kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van het huis en het type systeem dat je kiest. Over het algemeen is het echter duurder om vloerverwarming te installeren dan andere vormen van verwarming, zoals centrale verwarming. Dat gezegd hebbende, is het zuiniger in gebruik, zodat je op lange termijn geld bespaart.

Nee, vloerverwarming is geen gemakkelijk doe-het-zelf-project. Het moet door een gekwalificeerde vakman worden geïnstalleerd. Er wordt namelijk gewerkt met elektriciteit en water, wat gevaarlijk kan zijn als je geen ervaring hebt. Bovendien is het belangrijk dat het systeem correct wordt geïnstalleerd om latere problemen te voorkomen.

De beste manier om te bepalen of vloerverwarming al dan niet geschikt is voor jou, is te overleggen met een gekwalificeerde vakman. Zij kunnen jouw behoeften beoordelen en je deskundig advies geven over de vraag of vloerverwarming al dan niet de beste oplossing is. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken!

Bijna elk type vloerbedekking kan met vloerverwarming worden gebruikt, inclusief tapijt, laminaat, hout en tegels. Sommige vloeren zijn echter beter geschikt voor vloerverwarming dan andere. Tapijt, bijvoorbeeld, isoleert goed en helpt de warmte in de kamer vast te houden. Tegels zijn ook een goede keuze omdat ze de warmte goed geleiden.

In onze kennisbank lees je meer over welke vloer het beste bij vloerverwarming past.

Jouw vloerverwarmingssysteem moet regelmatig worden onderhouden door een gekwalificeerde vakman. Hij zal controleren op lekken en ervoor zorgen dat het systeem correct werkt. Bovendien reinigt hij de leidingen en vervangt hij alle onderdelen die versleten zijn. Ook bij CV in een dag kun je terecht voor het onderhouden van je vloerverwarming.

Vloerverwarmingssystemen zijn ontworpen om vele jaren mee te gaan. Met het juiste onderhoud zou jouw systeem tientallen jaren mee moeten gaan.

Er zijn een paar nadelen aan vloerverwarming, zoals:

  • Het kan langer duren om de ruimte op te warmen dan andere vormen van verwarming.

 

  • De installatie kan duurder zijn dan andere vormen van verwarming.

 

  • Sommige soorten vloerbedekking, zoals tapijt, kunnen de warmte isoleren, waardoor het systeem minder effectief.

 

  • Als het systeem niet correct is geïnstalleerd, kan het gevaarlijk zijn.

 

  • Het vereist regelmatig onderhoud door een gekwalificeerde vakman.

Desondanks is vloerverwarming voor veel huishoudens nog steeds een uitstekende keuze.

Vloerverwarming werkt goed in elke kamer die constante warmte nodig heeft, zoals een woonkamer of slaapkamer. Vloerverwarming is echter vooral geschikt voor badkamers omdat het de vloer warm houdt en schimmelvorming voorkomt. Ook keukenvloeren kunnen baat hebben bij vloerverwarming, omdat de vloer droog blijft en uitglijden wordt voorkomen.

Ja, vloerverwarming is veilig wanneer het op de juiste wijze door een gekwalificeerde vakman wordt geïnstalleerd. Als het systeem echter niet correct wordt geïnstalleerd, kan het gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat een gekwalificeerde vakman jouw systeem installeert.

Vloerverwarming is een duurzame keuze. Het is efficiënter dan andere vormen van verwarming, dus het bespaart energie en geld. Bovendien produceert het geen kooldioxide of andere broeikasgassen. Dat is ook nog eens erg positief voor het milieu.

Het duurt ongeveer 30 minuten voordat vloerverwarming de juiste temperatuur heeft bereikt. Dit komt omdat de vloer eerst moet opwarmen voordat de ruimte kan worden verwarmd. Dit is overigens wel afhankelijk van het type vloer dat je gebruikt. 

In de kennisbank lees je meer over hoe lang het duurt voordat vloerverwarming op temperatuur is.

Vragen of een afspraak maken?

Vrijblijvend een offerte aanvragen