Logo CV in een dag

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe CV-ketel?

Als je op zoek bent naar een nieuwe cv-ketel, is het belangrijk om goed op te letten bij het maken van je keuze. Een cv-ketel is namelijk een belangrijke investering in je huis, en je wilt er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. In dit artikel vertellen we jou waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een nieuwe CV-ketel, zodat je nog jarenlang van optimale warmte kunt genieten in jouw woning.

Hoe lang gaat een CV ketel mee?

Het type CV ketel

Bij het kiezen van een nieuwe cv-ketel is het belangrijk om het juiste type te kiezen dat past bij jouw woonsituatie. Er zijn verschillende soorten cv-ketels beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten cv-ketels en waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Conventionele CV ketel

De meest voorkomende soort cv-ketel is de conventionele cv-ketel. Deze werkt met een voorraadboiler, waarin het water wordt verwarmd en opgeslagen. Als je warm water nodig hebt, komt het water uit de voorraadboiler en wordt het opnieuw verwarmd. Dit type cv-ketel is relatief goedkoop, maar is niet zo zuinig in het gebruik van energie. Bovendien is er een beperkte hoeveelheid warm water beschikbaar, dus als je veel warm water gebruikt, kan dit type cv-ketel minder geschikt zijn.

Combiketel

Een andere optie is de combiketel. Dit is een cv-ketel die ook warm water kan leveren, zonder dat er een voorraadboiler nodig is. Het water wordt direct verwarmd wanneer je warm water nodig hebt. Dit type cv-ketel is zuiniger in het gebruik van energie dan de conventionele cv-ketel, omdat er geen warmte verloren gaat door het opwarmen van het water in een voorraadboiler. Daarnaast is er altijd voldoende warm water beschikbaar, omdat het direct wordt verwarmd. Dit type cv-ketel is dus vooral geschikt als je weinig ruimte hebt voor een voorraadboiler, of als je veel warm water gebruikt.

HR -ketel

Een derde optie is de HR-ketel (hoogrendementsketel). Dit type cv-ketel is de meest zuinige optie en wordt steeds populairder. Een HR-ketel haalt namelijk meer warmte uit de verbrandingsgassen dan een conventionele cv-ketel, waardoor er minder energie verloren gaat. Bovendien heeft een HR-ketel een lagere uitstoot van schadelijke stoffen, wat beter is voor het milieu. Wel is een HR-ketel duurder in aanschaf dan een conventionele cv-ketel, maar op de lange termijn verdien je dit terug doordat je minder energie verbruikt.

Het is dus belangrijk om goed te kijken welk type cv-ketel het beste past bij jouw woonsituatie en behoeften. Hierbij kun je bijvoorbeeld letten op de hoeveelheid warm water die je gebruikt, de ruimte die je hebt voor een voorraadboiler en je budget. Op basis daarvan kun je een weloverwogen keuze maken voor het juiste type cv-ketel.

Intergas A 36 30 CW5

Het vermogen van de ketel

Bij het kiezen van een cv-ketel is het belangrijk om te kijken naar het vermogen van de ketel. Het vermogen van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en geeft aan hoeveel warmte de ketel kan leveren. Het is belangrijk om een cv-ketel te kiezen met het juiste vermogen voor jouw woonsituatie, omdat een te laag vermogen ervoor kan zorgen dat je huis niet goed warm wordt, terwijl een te hoog vermogen zorgt voor onnodig hoog energieverbruik.

Bij het bepalen van het vermogen van de cv-ketel moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, de isolatie van je huis en de mate waarin je huis warmte verliest. Een installateur kan je hierbij helpen door een warmteverliesberekening te maken, waarbij gekeken wordt naar de warmte die je huis verliest en welk vermogen er nodig is om je huis op de gewenste temperatuur te krijgen.

Bepaal het optimale vermogen

Een vuistregel voor het bepalen van het vermogen van de cv-ketel is om uit te gaan van 1 kW vermogen per 10 vierkante meter woonoppervlak. Dus voor een huis van 100 vierkante meter heb je bijvoorbeeld een cv-ketel nodig met een vermogen van 10 kW. Houd er wel rekening mee dat deze vuistregel een grove schatting is en dat het vermogen van de cv-ketel afhankelijk is van meerdere factoren.

Als je een cv-ketel koopt met een te laag vermogen, zal de ketel niet genoeg warmte kunnen leveren om je huis goed te verwarmen. Hierdoor kan het langer duren voordat je huis op de gewenste temperatuur is en moet de ketel harder werken om het huis op temperatuur te houden, wat zorgt voor hoger energieverbruik en hogere kosten. Een cv-ketel met een te hoog vermogen zal juist meer energie verbruiken dan nodig is, wat ook zorgt voor hogere kosten.

CV ketel onderhoud

Het rendement van de CV ketel

Het rendement van een cv-ketel geeft aan hoeveel energie er wordt omgezet in warmte. Dit wordt uitgedrukt in een percentage. Een cv-ketel met een hoog rendement zal zuiniger omgaan met energie en dus minder energie verbruiken dan een cv-ketel met een laag rendement. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van een cv-ketel te letten op het rendement.

Wanneer een hoog rendement?

Het rendement van een cv-ketel wordt bepaald door de verbranding van het gas. Bij een verbranding komt warmte vrij, die wordt gebruikt om water te verwarmen. Bij een cv-ketel met een laag rendement gaat er veel warmte verloren, waardoor er meer gas verbruikt wordt om hetzelfde resultaat te bereiken. Een cv-ketel met een hoog rendement haalt daarentegen meer warmte uit de verbrandingsgassen, waardoor er minder gas nodig is voor dezelfde hoeveelheid warmte.

De aanduiding van rendement

Het rendement van een cv-ketel wordt aangegeven met een letter, waarbij de letter A het hoogste rendement aangeeft en de letter G het laagste. Tegenwoordig zijn de meeste cv-ketels op de markt HR-ketels (hoogrendementsketels) met een rendement van minimaal 90%. Deze cv-ketels zijn zuiniger in het gebruik van energie dan oudere cv-ketels en dragen dus bij aan een beter milieu en lagere energiekosten.

Het merk van de CV ketel

Bij het kiezen van een cv-ketel is het ook belangrijk om rekening te houden met het merk van de cv-ketel. Er zijn veel verschillende merken cv-ketels beschikbaar en elk merk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste merk.

Betrouwbaarheid

Een belangrijk punt om op te letten is de betrouwbaarheid van het merk. Sommige merken hebben een goede reputatie als het gaat om betrouwbaarheid en kwaliteit, terwijl andere merken minder goed staan aangeschreven. Door te kiezen voor een betrouwbaar merk, kun je er zeker van zijn dat je cv-ketel lang meegaat en weinig storingen zal hebben.

Beschikbaarheid van onderdelen

Een ander belangrijk punt is de beschikbaarheid van onderdelen. Het kan gebeuren dat er onderdelen van de cv-ketel vervangen moeten worden, bijvoorbeeld bij een storing. Als de onderdelen van een bepaald merk cv-ketel moeilijk verkrijgbaar zijn, kan dit zorgen voor langere reparatietijden en hogere kosten. Kies daarom bij voorkeur voor een merk waarvan de onderdelen makkelijk verkrijgbaar zijn.

Prijs

Ook de prijs is een belangrijk punt om op te letten bij het kiezen van een merk cv-ketel. Sommige merken zijn duurder in aanschaf dan andere merken, maar bieden wel meer kwaliteit en betrouwbaarheid. Bedenk daarom van tevoren wat je budget is en welke eigenschappen van het merk voor jou het belangrijkst zijn.

Garantie

Verder is het ook goed om te kijken naar de garantie die het merk biedt. Sommige merken bieden standaard een lange garantie op hun cv-ketels, terwijl andere merken minder garantie bieden. Een lange garantie kan zorgen voor extra zekerheid en rust.

cv ketel maakt geluid

Conclusie

Als je op zoek bent naar een nieuwe cv-ketel, zijn er dus verschillende zaken waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om te kijken naar het vermogen van de cv-ketel, het type cv-ketel dat het beste past bij jouw woonsituatie, het rendement van de cv-ketel en het merk van de cv-ketel. Door rekening te houden met deze factoren kun je de juiste keuze maken en zorgen dat je cv-ketel optimaal werkt en zuinig omgaat met energie.

Een nieuwe cv-ketel aanschaffen is een flinke investering, maar op de lange termijn kan het zorgen voor lagere energiekosten en een beter milieu. Door goed te kijken naar het vermogen, type, rendement en merk van de cv-ketel, kun je de beste keuze maken voor jouw woonsituatie. Een erkende installateur kan je hierbij helpen en zorgen dat de cv-ketel op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Zo kun je zorgeloos genieten van een comfortabel warm huis.

Niet opgelost?

Probleem niet opgelost?

Dat is vervelend. Neem zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice, zodat we samen kunnen kijken naar een geschikte oplossing voor jouw probleem.

Vrijblijvend een offerte aanvragen