Logo CV in een dag

Vloerverwarming doorspoelen

Als eigenaar van een woning met vloerverwarming is het belangrijk om regelmatig het systeem te onderhouden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het doorspoelen van de vloerverwarming. Dit proces zorgt ervoor dat de leidingen van het verwarmingssysteem vrij zijn van verstoppingen en dat het rendement op peil blijft. Vloerverwarming spoelen is voor veel mensen een relatief nieuw begrip en daarom vertellen wij je je er graag meer over.

Waarom vloerverwarming doorspoelen?

Veel mensen vragen zich af waarom je vloerverwarming moet laten doorspoelen. Het doorspoelen van vloerverwarming is belangrijk omdat het de leidingen schoon maakt van eventuele verontreinigingen, zoals roest, stof en zand. Deze verontreinigingen kunnen zich ophopen in de leidingen en het verwarmingssysteem belemmeren, waardoor de warmte niet optimaal wordt verspreid. Je kunt dus mogelijk ook last krijgen van een verstopte vloerverwarming.

Vervuilde vloerverwarming

Naast de bovenstaande verontreinigingen, kan de vloerverwarming ook last krijgen van corrosie. Ook dit kan ervoor zorgen dat de vloerverwarming verstopt raakt. Daarnaast kan een verstopping zorgen voor een slecht rendement en een hogere energierekening. De CV ketel moet namelijk meer inspanning leveren om de juiste warmteafgifte te kunnen bereiken.

Meest voorkomende oorzaken vervuilde vloerverwarming

Er zijn verschillende oorzaken van een vervuilde vloerverwarming, waaronder:

  1. Aanvoer van verontreinigd water: Het cv water waarmee de vloerverwarming wordt gevoed, kan verontreinigd zijn met stof, zand, roest of andere deeltjes. Dit kan zich ophopen in het verwarmingssysteem en de leidingen verstoppen. Door dit vuile water, moet het CV systeem meer werk verrichten met een hoger gasverbruik tot gevolg

  2. Interne corrosie: De binnenkant van de leidingen kan corroderen, waardoor er roest- en stofdeeltjes in het water terechtkomen. Dit vervuilt het verwarmingssysteem. Dit is een veel voorkomende oorzaak bij een verstopte vloerverwarming en het is dan ook noodzakelijk dat deze corrosie zo snel mogelijk wordt verwijdert.

  3. Leidingbeschadigingen: Als de leidingen beschadigd raken, kunnen er stof- en roestdeeltjes in het verwarmingssysteem terechtkomen. Dit kan resulteren in onnodige storingen. Daarnaast kan de vloerverwarming dan vaak lastig op de juiste temperatuur komen en duurt het vaak langer voordat de vloerverwarming daadwerkelijk op de juiste temperatuur komt. In de meeste gevallen is het spoelen van de vloerverwarming vaak niet genoeg om dit probleem op te lossen. In dit geval raden wij dan ook aan om contact met ons op te nemen om een reparatie in te plannen voor de vloerverwarmingsbuizen.

Slib bij slechte waterkwaliteit binnen de CV installatie

CV-water kan ook slib bevatten, wat zich kan ophopen in het verwarmingssysteem. Slib is een afzetting van hardnekkige mineralen en andere stoffen die zich uit de waterleidingen hebben afgezet. Dit kan leiden tot verstoppingen en efficiëntieproblemen. Als het slib zich blijft ophopen, kan het verwarmingssysteem steeds minder efficiënt functioneren en uiteindelijk zelfs helemaal stilvallen. Het reinigen van de vloerverwarming wordt in dit geval dan ook sterk aanbevolen om verdere vervuiling van de verwarmingsinstallatie te kunnen voorkomen.

Kalk als oorzaak van een verstopte vloerverwarming

Kalk is een neerslag van hardnekkige mineralen, zoals calciumcarbonaat, die zich uit het water kunnen afzetten. Dit ontstaat doordat hard water, water met een hoog gehalte aan mineralen, door de leidingen van de vloerverwarming stroomt. Wanneer het water afkoelt, zetten de mineralen zich uit op de binnenkant van de leidingen en op andere onderdelen van het verwarmingssysteem.

De aanwezigheid van kalk in het verwarmingssysteem kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld:

  1. Verminderde warmte-efficiëntie: Als kalk zich blijft ophopen in de leidingen, kan het de warmteoverdracht verminderen en de efficiëntie van het verwarmingssysteem belemmeren.

  2. Leidingbeschadigingen: Kalk kan hardnekkig zijn en zich aan de binnenkant van de leidingen hechten, waardoor het de leidingen kan beschadigen en zelfs doen verzakken.

  3. Problemen met de pomp: Als kalk zich ophoopt in de pomp van het verwarmingssysteem, kan dit de prestaties van de pomp beïnvloeden en uiteindelijk leiden tot de stilstand van het verwarmingssysteem.

Het is daarom belangrijk om regelmatig de vloerverwarming te onderhouden en te bekijken of er sprake is van kalkaanslag. Als dit het geval is, kan het systeem worden doorspoelt om de kalkafzettingen te verwijderen en te voorkomen dat het verwarmingssysteem wordt beschadigd of inefficiënt wordt.

Vloerverwarming onderhoud bij CV in een dag

Ben jij op dit moment een gelukkige eigenaar van vloerverwarming? Wij kunnen je helpen bij het spoelen van jouw vloerverwarming. Zo kun jij zo snel mogelijk genieten van een maximale energiebesparing en een huis dat snel op temperatuur komt. Wij vertellen je graag hoe wij jou kunnen helpen!

Inspectiebezoek met warmtecamera

Bij CV in een dag maken wij gebruik van unieke technologie, namelijk een warmtecamera. Met een warmtecamera kunnen wij eenvoudig detecteren op welke plekken de vloerverwarming een lage temperatuur heeft en op welke plekken de verwarmingsinstallatie goed warm is. Wij kunnen dus duidelijke conclusies trekken over de circulatie van het systeem en de locaties van het vuil zonder daadwerkelijk de vloer open te halen. Op deze manier kunnen wij je ook eenvoudig vertellen of de vloerverwarming verstopt is, of dat er misschien een ander probleem is ontstaan.

Doorspoelen van de vloerverwarming

Wanneer wij onze inspectie hebben uitgevoerd, zal onze installateur beginnen met het doorspoelen van de buizen van de vloerverwarming. Bij het spoelen wordt er gebruik gemaakt van een PH neutraal reinigingsmiddel, zodat er geen andere problemen worden veroorzaakt. Dit reinigingsmiddel helpt bij het vertragen van slib en corrosie.

Wanneer de buizen zijn gereinigd en het vuil is verdwenen, wordt er opnieuw een inspectie gedaan met de camera.

Laatste controle warmtecamera

Wanneer onze installateurs klaar zijn met het spoelen van de installatie, zal er opnieuw een controle uit worden gevoerd met onze warmtecamera. Op deze manier kunnen wij goed zien of alle vervuiling is verdwenen en of de slangen daadwerkelijk goed schoon zijn. Eventueel kan er dan nog aanvullend onderhoud worden verricht bij eventuele problemen.

Kosten vloerverwarming spoelen

Het doorspoelen van jouw vloerverwarming is een investering in de efficiëntie en de levensduur van jouw verwarmingsinstallatie. Het is namelijk van groot belang om het systeem regelmatig te onderhouden en te zorgen voor een goede werking. Bij CV in een dag kost het spoelen van één groep vloerverwarming 80 euro. Dit is een betaalbare prijs voor de vele voordelen die het doorspoelen biedt.

Bijvoorbeeld:

  1. Verbeterde warmte-efficiëntie: Als gevolg van het doorspoelen wordt het verwarmingssysteem efficiënter en wordt er minder energie verbruikt, wat leidt tot lagere energiekosten.

  2. Langer gebruiksplezier: Door regelmatig te spoelen verleng je de levensduur van het verwarmingssysteem, waardoor je langer kunt genieten van comfortabele verwarming.

  3. Minder problemen: Door het doorspoelen voorkom je problemen en verstoringen in het verwarmingssysteem, wat kan leiden tot ongemak en hogere reparatiekosten.

Al met al is het doorspoelen van de vloerverwarming een goede investering in het comfort en de duurzaamheid van jouw verwarming.

Bij CV in een dag staan we klaar om je te helpen. Stuur eenvoudig je aanvraag op door het onderstaande formulier in te vullen. Heb je toch nog vragen over het spoelen van de vloerverwarming en de daarbij horende kosten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Snel een aanvraag insturen voor vloerverwarming doorspoelen

Vrijblijvend een offerte aanvragen