Logo CV in een dag

CV ketel lekt: zo los je het op!

Een lekkende CV ketel is ontzettend vervelend, maar een lekkende ketel kan ook gevaarlijk zijn? De meeste mensen raken in paniek wanneer de cv ketel begint te lekken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de lekkage op te lossen.

In dit artikel vertellen we je wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van een lekkende ketel, welke soorten lekkages er allemaal zijn en hoe je een lekkende ketel kunt repareren. Zo kun jij weer zo snel mogelijk genieten van een ketel die naar behoren functioneert.

cv ketel lekt

Welke soorten ketel lekkage zijn er?

Lekkages kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk om te weten welke soorten lekkages er allemaal zijn, zodat je precies weet waar je moet zoeken.

  • De warmtewisselaar lekt: helaas komt een lekkende warmtewisselaar ontzettend vaak voor. Vaak ontstaat de lekkage door een defect of een barst in de wisselaar. De warmtewisselaar is het duurste onderdeel van de CV ketel en dat maakt de lekkage dan ook extra zuur.

  • Lek aan de onderkant van de ketel: wanneer de CV lekt aan de onderkant is er vaak sprake van een defecte ontluchter. In de meeste gevallen zie je dan ook aanslag bij de ontluchter. Is dit het geval? Dan is de kans groot dat de ontluchter kapot is. Hierdoor wordt lucht niet meer op een optimale manier uit de leidingen gehaald.

  • Corrosie: ook corrosie kan de oorzaak zijn van een lekkage aan de cv ketel. Corrosie kan zowel ontstaan bij interne onderdelen als bij de leidingen. Bekijk daarom goed of er corrosie is ontstaan.

  • Lekkage door (te) hoge druk: veel mensen hebben last van een CV ketel met een te lage druk, maar wist je dat de druk ook te hoog kan worden? Wanneer dit het geval is, zorgt het overdrukventiel ervoor dat het water afgevoerd wordt. Wanneer het overdrukventiel kapot is zal de CV ketel water gaan lekken.

  • Vulkraan cv ketel lekt: ook komt een lekkende vulkraan erg vaak voor. Begint je CV ketel te lekken na het bijvullen? Dan is de kans groot dat de vulkraan niet goed afsluit, waardoor er een lekkage is ontstaan.

Mijn verwarmingsketel lekt water: wat is de oplossing?

Heb jij op dit moment last van een lekkende verwarmingsketel? Dat is natuurlijk erg vervelend en dit probleem wil je dan ook zo snel mogelijk oplossen. Wij raden aan om naar de soorten lekkages te kijken, zodat je een eventueel defect of andere oorzaken gemakkelijk kunt achterhalen. Kun je zelfs niks vinden? Dan is het altijd verstandig om een professional in te schakelen om het probleem op te lossen.

Bij CV in een dag staan wij altijd voor je klaar om je te helpen bij een lekkende CV ketel. Onze gecertificeerde monteurs komen graag bij je langs om het probleem zo snel mogelijk voor je op te lossen, zodat jij weer kunt genieten van een veilige CV ketel. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Samen vinden we een geschikte oplossing voor jou lekkende verwarmingsketel.

cv ketel lekt

Wat is de oorzaak van een lekkende CV ketel?

Een lekkende CV ketel kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen gaat het om een defect onderdeel binnen de verwarmingsketel. Ook kan het zijn dat er corrosie is ontstaan, waardoor de ketel begint te lekken. Lekkages zie je over het algemeen vaker terug bij oudere ketels, omdat de kans op defecten en corrosie hier groter is dan bij nieuwe CV ketels. Toch kan een nieuwe cv ketel ook beginnen te lekken door bijvoorbeeld defecte onderdelen.

Is een cv ketel die lekt gevaarlijk?

Over het algemeen is een lekkende verwarmingsketel niet per definitie gevaarlijk. Wanneer de cv ketel druppelt, ontstaat er vaak een plas water. Dit levert in de meeste gevallen geen problemen op. Natuurlijk kan een natte vloer wel gevaarlijke situaties opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk uitglijden op een natte vloer én kan er kortsluiting ontstaan wanneer het water in contact komt met elektriciteit. Daarom is het altijd verstandig om een lekkage aan de cv installatie zo snel mogelijk op te lossen.

Een CV ketel kan echter ook een gaslek hebben. Dit is natuurlijk wel erg gevaarlijk. Wanneer er een gaslek is, komt er koolmonoxide vrij. Koolmonoxide is geurloos en is daarom lastig op te sporen en te herkennen. Zorg er daarom voor dat je de cv ketel regelmatig blijft onderhouden.

Niet opgelost?

Probleem niet opgelost?

Dat is vervelend. Neem zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice, zodat we samen kunnen kijken naar een geschikte oplossing voor jouw probleem.

Vrijblijvend een offerte aanvragen