Logo CV in een dag

Cv ketel ontluchten in 7 stappen!

Een CV-ketel ontluchten wordt vaak over het hoofd gezien. Toch is het ontluchten van de cv ketel erg belangrijk. Het ontluchten van de cv-ketel heeft niet alleen voordelen voor het functioneren van de radiatoren, maar kan ook de kosten flink verlagen. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen zijn van het ontluchten van je cv ketel. Daarnaast vertellen we je natuurlijk hoe je dan precies een cv ketel moet ontluchten.

Waarom cv ketel ontluchten?

Het is super belangrijk om een cv ketel tijdig te ontluchten. Wij raden aan om minimaal één keer per jaar de verwarmingsinstallatie te ontluchten om eventuele defecten vroegtijdig te voorkomen. Je dient je cv ketel te ontluchten wanneer:

  • De verwarming rare geluiden begint te maken
  • De radiatoren niet warm genoeg worden of langzaam opwarmen
  • Er tikkende geluiden te horen zijn uit de radiatoren

Heb je last van een stinkende cv ketel? In dit artikel vertellen we je hoe je dit op kunt lossen!

Waarom het zo belangrijk is om je cv ketel jaarlijks te ontluchten? Bij het gebruiken van de verwarming ontstaat er lucht in de radiatoren. Een beetje lucht is geen probleem, maar wanneer er meer lucht ontstaat kan de radiator moeite krijgen bij het opwarmen. Hierdoor moet de radiator harder zijn werk doen om warm te worden, waardoor je waarschijnlijk een hogere energierekening zult ontvangen.

Daarnaast kent veel lucht in de leidingen nog een ander nadeel. Deze lucht kan namelijk zorgen voor roest in de leidingen. Wanneer de cv ketel niet tijdig wordt ontlucht, kan het dus nodig zijn om de leidingen te vervangen door deze roestplekken.

Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet nodig, mits je ervoor zorgt dat je jaarlijks je verwarmingsinstallatie blijft ontluchten. Ervaar je vaker problemen, zoals een tikkende radiator of een radiator die niet snel warm wordt? Dan is er misschien meer aan de hand. In dit geval raden wij dan ook aan om contact op te nemen met onze experts, zodat we dit probleem zo snel mogelijk kunnen verhelpen.

Wil je weten hoe het ontluchten van een cv ketel precies in zijn werk gaat? Lees dan vooral even verder!

Wat heb ik nodig om een cv te ontluchten?

Wat heb ik nodig om een cv te ontluchten?

Het ontluchten van de radiatoren is erg simpel en kun je dus in de meeste gevallen zelf uitvoeren. Gelukkig heb je ook niet bijzonder veel spullen nodig om deze taak uit te voeren! Zorg in ieder geval dat je de volgende spullen klaar hebt liggen:

  • Een doekje om het vocht uit de radiatoren mee op te vangen
  • Een ontluchtingssleutel
  • Toegang tot de thermostaat
  • Toegang tot de cv ketel

Heb je alle spullen die je nodig hebt om de cv-ketel te ontluchten? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Lees het onderstaande stappenplan om je radiatoren op een goede en veilige manier te kunnen ontluchten.

Hoe moet ik de cv ketel ontluchten?

Om de verwarmingsinstallatie te ontluchten dien je de volgende stappen uit te voeren.

1. Schakel de thermostaat uit

Voordat we beginnen is het belangrijk om de thermostaat uit te schakelen. Heb je dit gedaan? Dan is het tijd om door te gaan naar de volgende stap.

2. Schakel de CV-ketel uit

Vervolgens is het tijd om de cv ketel uit te schakelen. Doe dit door de stekker uit het stopcontact te halen. Vervolgens dien je ongeveer 10 minuten te wachten voordat je doorgaat naar stap 3!

3. Bepaal welke radiatoren je wilt ontluchten

Voordat we écht gaan beginnen met het ontluchten van de cv ketel, is het belangrijk om te bepalen welke radiatoren je wilt ontluchten. Wij raden aan om alle radiatoren te ontluchten, zodat lucht zich niet kan verplaatsen. Begin altijd met de radiatoren op de begane grond om vervolgens de radiatoren op eventuele verdiepingen te ontluchten.

4. Zet alle radiatoren volledig open

Nu is het tijd om de boel te gaan ontluchten. Zet alle radiatoren in je huis volledig open.

5. Pak een doek

Pak een doek en leg deze onder de radiator die je wilt gaan ontluchten. Met deze doek kunnen we het vocht opvangen dat uit de radiator komt.

6. Draai het ventiel open met de ontluchtingssleutel

Nu is het tijd om de ontluchtingssleutel te gebruiken. Draai het ventiel van de radiator open met de ontluchtingssleutel. Nu is het belangrijk om te wachten totdat er water uit het ventiel loopt. Dit water kun je opvangen met de doek die je klaar hebt gelegd.

Wanneer al het water uit het ventiel is gelopen, kun je het ventiel weer dichtdraaien met de ontluchtingssleutel.

7. Herhaal bovenstaande stappen bij al je radiatoren

Is het gelukt? Mooi! Dan kun je bovenstaande stappen herhalen bij de andere radiatoren in je huis. Nadat je alle radiatoren hebt ontlucht, kun je thermostaat en de cv-ketel weer activeren.

Let op: het is belangrijk om de drukmeter op de cv-ketel te controleren na het ontluchten van de radiatoren. De druk dient namelijk tussen de 1,5 en 2 bar te zijn. Wijkt de druk af? Dan is het waarschijnlijk tijd om je cv-ketel bij te vullen.

Hier lees je hoe je een cv ketel bij kunt vullen.

Cv ketel ontluchten uitlegvideo

Heb je geen zin om het stappenplan te lezen? Dat begrijpen we! Daarom hebben we een korte video voor je klaargezet, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt gaan met het ontluchten van je radiatoren.

YouTube player
Problemen bij het ontluchten van de cv ketel

Problemen bij het ontluchten van de cv ketel

Ervaar je toch problemen bij het ontluchten van je radiatoren? Misschien kun je de ontluchtingssleutel niet vinden, is het probleem met de radiatoren niet opgelost na het ontluchten óf is de druk in de cv ketel niet goed na het ontluchten. Wat je probleem ook is, onze experts staan altijd klaar om jou te helpen.

Je kunt telefonisch contact opnemen met onze experts. Zij zullen je telefonisch proberen te helpen bij het ontluchten van de cv ketels. Lukt het niet? Dan kun je er zelf voor kiezen om één van onze monteurs langs te laten komen. Zo zorgen we samen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.

Hier lees je meer artikelen!

Niet opgelost?

Probleem niet opgelost?

Dat is vervelend. Neem zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice, zodat we samen kunnen kijken naar een geschikte oplossing voor jouw probleem.

Vrijblijvend een offerte aanvragen