Logo CV in een dag

Lekkage vloerverwarming: oorzaken en oplossingen

Een lekkage aan de vloerverwarming lijkt misschien een klein probleem, maar als het niet snel wordt verholpen, kan het een groot probleem worden. In de meeste gevallen wordt een lekkage aan de vloerverwarming te laat herkent, waardoor er soms grote schade is ontstaan. Hierdoor kun je niet alleen minder genieten van een warme vloer, maar een reparatie kan hierdoor ook erg veel geld kosten.

In dit artikel bespreken we de oorzaken en oplossingen voor een lekkage van de vloerverwarming, zodat dit probleem zo snel mogelijk kan worden opgelost.

lekkage aan vloerverwarming

Waarom is vloerverwarming zo populair?

Vloerverwarming is een comfortabele en efficiënte manier om jouw huis te verwarmen. De vloer wordt gelijkmatig verwarmd en de kamertemperatuur kan gemakkelijk worden geregeld. Vloerverwarming heeft ook nog enkele andere voordelen, namelijk:

  • Vloerverwarming neemt minder ruimte in dan radiatoren
  • Vloerverwarmingssystemen zijn zeer duurzaam en hebben een lange levensduur
  • De installatie van vloerverwarming is vaak goedkoper dan de installatie van andere soorten verwarmingssystemen

Vloerverwarming heeft vele voordelen en daarom wil je natuurlijk ook zo lang mogelijk genieten van deze technologie. Een lekkage aan de vloerverwarming kan je wooncomfort flink verminderen en daarom is het erg belangrijk om een lekkage aan de vloerverwarming zo snel mogelijk te herkennen.

Hoe herken ik vloerverwarming lekkage?

Een lek in de vloerverwarming wordt vaak niet meteen herkend, maar pas als de gevolgen zichtbaar worden. Je kunt bijvoorbeeld merken dat de vloer niet meer zo warm is als vroeger of dat jouw energierekening flink is gestegen.

Ook kan het gebeuren dat je water op de vloer of op de muren ziet in de buurt van de vloerverwarming. In sommige gevallen zal dit slechts een kleine hoeveelheid condensatie zijn, maar in andere gevallen zal het om grotere hoeveelheden water gaan. Als je water ziet, is het belangrijk te onderzoeken waar dit water vandaan komt en of er misschien een lek in de vloerverwarming zit.

Een andere manier om te controleren of er een lek in jouw vloerverwarmingssysteem zit, is door te voelen of er koude plekken op de vloer zijn. Als er koude plekken zijn, duidt dit er vaak op dat er niet meer voldoende warm water in het systeem zit, wat veroorzaakt kan worden door een lek.

Ook kan de CV ketel drukverlies aangeven. Soms is dit probleem op te lossen door de ketel tijdig bij te vullen. Mocht het probleem niet opgelost zijn na het bijvullen van de CV ketel, dan is de kans groot dat er een lek is ontstaan binnen de vloerverwarming.

oorzaak lek vloerverwarming

Wat zijn mogelijke oorzaken van lekkage aan de vloerverwarming?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van lekken in vloerverwarmingssystemen. Vaak is er sprake van materiële schade. De meest voorkomende oorzaak is een lek in de leidingen. Dit kan worden veroorzaakt door slijtage of door beschadiging van de leidingen.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om het gehele leidingsysteem te vervangen.

Een andere mogelijke oorzaak van lekkage is een probleem met de afdichtingen rond de leidingen. Na verloop van tijd kunnen deze afdichtingen versleten of beschadigd raken, waardoor water uit het systeem kan ontsnappen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de afdichtingen of zelfs het hele vloerverwarmingssysteem te vervangen.

Ten slotte is een andere mogelijke oorzaak van lekkage een probleem met de ketel zelf, zoals een lekkende cv ketel. Als er een probleem is met de ketel, is het mogelijk dat deze niet genoeg warm water kan leveren aan de systeem, waardoor een lek ontstaat. In sommige gevallen kan het nodig zijn de boiler te vervangen.

Hier lees je hoe je vloerverwarming moet ontluchten

Wat zijn de gevolgen van een lek in de vloerverwarming?

Als je een lek hebt in jouw vloerverwarmingssysteem, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen. Een klein lek kan al snel een groot probleem worden en grote schade veroorzaken. Als er bijvoorbeeld water op de vloer lekt, kan dit leiden tot schimmelgroei of zelfs rotting.

Daarnaast kan een lekkage ook schade veroorzaken aan de vloerbedekking of de onderliggende constructie. Dit heeft niet alleen invloed op jouw comfort, maar kan ook grote financiële gevolgen hebben.

Lek van vloerverwarming herstellen

Lek van vloerverwarming herstellen

Als je vloerverwarming lek is, is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk op te sporen. Wanneer je het lek hebt herkend in jouw vloerverwarming, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Het eerste wat je moet doen is de vloerverwarming uitschakelen. Zo voorkom je dat het lek erger wordt en nog meer schade veroorzaakt.

De volgende stap is het vinden van de oorzaak van het lek. In sommige gevallen zal dit duidelijk zijn, maar in andere gevallen zul je een vakman moeten bellen om je te helpen de bron van het probleem te vinden. Zodra je de bron van het lek hebt gevonden, kun je beginnen met de reparatie ervan.

In de meeste gevallen zal een kleine reparatie volstaan, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om het vloerverwarmingssysteem geheel of gedeeltelijk te vervangen. Als dit het geval is, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen, zodat de klus goed wordt geklaard en er geen risico op verdere schade.

Lekkage vloerverwarming repareren

Lukt het niet om de lekkage aan de vloerverwarming op te lossen? Dat is vervelend en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Gelukkig staan we bij CV in een dag altijd klaar om je te helpen.

Onze gecertificeerde monteurs kunnen de lekkage snel opsporen en deze zo snel mogelijk repareren, zodat jij weer snel kunt genieten van die heerlijke vloerverwarming. Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op en wij helpen je graag verder om je lekkende vloerverwarming te herstellen. Je kunt ook contact met ons opnemen wanneer je onderhoud uit wilt laten voeren aan je vloerverwarming.

Niet opgelost?

Probleem niet opgelost?

Dat is vervelend. Neem zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice, zodat we samen kunnen kijken naar een geschikte oplossing voor jouw probleem.

Vrijblijvend een offerte aanvragen