Logo CV in een dag

CV ketel tikt: zo los je het op!

Een CV ketel die tikt, is een vervelend probleem. In zo’n geval kan er iets mis zijn de ketel. Daarom is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Zo ben je niet alleen verlost van het vervelende probleem, maar voorkom je mogelijk ook verdere schade aan de ketel.

In dit artikel lees je alles over tikkende Cv-ketels en wat je er aan kunt doen. Wij hopen in ieder geval dat je, na het lezen van dit artikel, het probleem hebt weten op te lossen. Is het probleem niet opgelost? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Onze gespecialiseerde monteurs staan klaar om je te helpen!

CV ketel tikt

Waarom tikt mijn Cv-ketel?

Cv-ketels zijn doorgaans stil. Als je Cv-ketel tikt, is er dus iets aan de hand. Het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen, zodat je weer snel kunt gaan genieten van een goed werkende ketel.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een tikkende Cv-ketel. In de meeste gevallen ligt het probleem aan één van de volgende onderdelen:

  • De drukregelaar: hierdoor gaat de Cv-ketel harder werken en ontstaan er trillingen in de Cv-ketel. Dit veroorzaakt het tikken geluid.
  • De boiler: deze is verantwoordelijk voor het opwarmen van het water. Wanneer de boiler kapot is, kan dit ook trillingen in de Cv-ketel veroorzaken en tikgeluiden.
  • De thermostaatkraan: wanneer de thermostaatkraan niet goed functioneert, kan dit ook leiden tot trillingen in de Cv-ketel.

Als je Cv-ketel tikt, is het belangrijk om snel te achterhalen wat de precieze oorzaak is van het tikken. Zo weet je precies welke onderdelen er moeten worden vervangen. Is het namelijk de drukregelaar? Dan is het niet nodig om de Cv-ketel helemaal te laten repareren of vervangen.

Soms komt het tikkende geluid niet uit de Cv-ketel zelf, maar uit de leidingen. Dit wordt veroorzaakt door snel wisselende temperaturen binnen de leidingen. In dit geval is er dan ook niets ergs aan de hand.

Wanneer je Cv-ketel tikt, kun je het probleem dus zelf oplossen. Dit kan echter wel lastig zijn, aangezien je niet altijd weet wat de precieze oorzaak van het tikken is. Heb je geen idee wat de oorzaak van het tikken kan zijn? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Onze Cv-monteurs staan 24/7 voor je klaar, zodat jij zo snel mogelijk weer verlost bent van het tikkende CV-geluid.

Oplossing voor een tikkende ketel

Wanneer je Cv-ketel tikt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen wat de precieze oorzaak van het geluid is. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen of het tikkende geluid afkomstig is uit de CV ketel of uit de leidingen. Wanneer het tikkende geluid uit de leidingen komt, is het geluid onschuldig. Wanneer het tikkende geluid wél afkomstig is uit de Cv-ketel is het belangrijk om actie te ondernemen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen.

Tikkende CV-ketel

De Cv-installatie ontluchten

Wanneer er sprake is van een Cv-installatie die niet goed ontlucht is, dan ontstaat er druk op de Cv-ketel. Dit kan dan weer leiden tot het tikken van de Cv-ketel. Het is daarom belangrijk om alle radiatoren in huis te controleren op eventuele lekkages. Als je Cv-installatie niet goed ontlucht is, kun je dat zelf doen door middel van de volgende stappen:

  • Zorg ervoor dat de thermostaatkraan in de Cv-ketel op stand “0” staat.
  • Zet de Cv-ketel uit en wacht totdat de ketel is afgekoeld.
  • Open de kranen van alle radiatoren in huis, zodat er geen druk meer op de Cv-installatie staat.
  • Laat de Cv-installatie ontluchten door middel van een ontluchtingsschroef of ontluchtingsventiel.

Meer weten over het ontluchten van de installatie? Lees dan ons artikel over het ontluchten van een CV installatie.

CV ketel bijvullen

Een Cv-ketel die niet goed gevuld is, kan ook tikken. Daarom kan het bijvullen van de CV ketel oplossing bieden. Gelukkig hebben wij reeds een artikel geschreven over het bijvullen van de Cv-ketel. Wij hopen dat dit de oplossing is voor het probleem!

Aangezien het bijvullen van de Cv-ketel niet altijd eenvoudig is, kan het raadzaam zijn om hiervoor professionele hulp in te schakelen.

Vervangen van onderdelen Cv-ketel

Wanneer bovenstaande methodes niet werken, kan het tikkende geluid afkomstig zijn uit één of meerdere onderdelen van de Cv-ketel. In dit geval is het belangrijk om de Cv-ketel te laten nakijken door een professional. Ook wij kunnen je helpen bij het vervangen van de onderdelen. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact met ons op, zodat we dit probleem snel op kunnen lossen.

Wij hopen dat het probleem van de tikkende Cv-ketel nu voor jou opgelost is! Mocht je nog steeds last hebben van een tikkende Cv-ketel, neem dan contact met onze Cv-monteurs. Zij helpen je graag verder!

Niet opgelost?

Probleem niet opgelost?

Dat is vervelend. Neem zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice, zodat we samen kunnen kijken naar een geschikte oplossing voor jouw probleem.

Vrijblijvend een offerte aanvragen